Kulturfastigheter
KULTURFASTIGHETER

Vitterhetskademien äger fem kulturfastigheter i södra Sverige som alla välkomnar besökare: Rettigska huset på Villagatan 3 i Stockholm, Stjernsunds slott i Närke, Skånelaholms slott i Uppland, Stensjö by nära Oskarshamn i Småland och Borgs by på Öland. Fastigheterna representerar skiftande epoker och sociala miljöer under 1 500 år av svensk historia.

När det gäller byarna är målsättningen för akademien att bevara bebyggelsen och det ålderdomliga odlingslandskapet. Jordbruket sköts utan konstgödning och besprutning. Plogdjupet är detsamma som under 1800-talet. Äldre husdjursraser vårdas. Avsikten är att bevara strukturer och arter som är beroende av förindustriella brukningsmetoder, men också att visa det gamla bondesverige för framtida generationer.

Vid de två slotten som Akademien äger visas inte endast högreståndsmiljöernas storslagna fasader och konstföremål utan även spåren efter den sociala hierarkin som existerade i dessa slutna miljöer.

 

Uthyrning av stuga i Stensjö by och i Borgs by:

Stensjö by – norr om Oskarshamn

Borgs by – Öland 
 

Läs mer om Kungl. Vitterhetsakademiens kulturfastigheter (PDF  )

 

Anpassade guidade visningar med anledning av coronaviruset, se respektive slott för aktuella tider.

Max 8 personer/visning.

Alla parker och utomhusmiljöer är öppna för besök. Vi påminner om Folkhälsomyndighetens rekommendation om att hålla avstånd, även utomhus.
 

RETTIGSKA HUSET

Museivåningen visas endast för förbokade grupper

 

SKÅNELAHOLMS SLOTT

 

Öppet 3 juni till 30 september. Midsommarafton och midsommardagen stängt. September (lördag-söndag kl. 11-16) juni, juli, augusti (onsdag-söndag, kl.11-16)
 

Övriga tider efter överenskommelse.

 

Parken är öppen för besök året runt.

 

STJERNSUNDS SLOTT

Öppet 15 maj till 31 augusti. 

Midsommarafton stängt. 

 

Övriga tider efter överenskommelse.

 

Parken är öppen för besök året runt.

 

Slottscaféet är öppet 29 april – 31 augusti

STENSJÖ BY


Öppet året runt

 

BORGS BY

 

 

 

 

 

Öppet året runt