Vill du arbeta i kulturhistorisk miljö och bli en del av vårt härliga gäng? I dag arbetar fem personer med trädgård, landskap, skog och djurskötsel samt matförädling och kafé.
Nu söker vi en lantbrukare med huvudansvar för jordbruk och djurhållning. Möjlighet till bostad i byn finns. Inför sommarsäsongen 2025 söker vi även en semestervikarie och kafépersonal till Tilias kafé. Sista ansökningsdag är den 9 februari för samtliga tjänster.
Arbetsuppgifter
Vi behöver nu komplettera arbetsstyrkan med dig som vill bidra till utvecklingen av kulturreservatet Stensjö by. Det är en unik möjlighet att, tillsammans med kollegor på plats och med stöd av skötselråd och extern expertis, delta i utvecklingsarbetet och jobba mot den kulturhistoriska målbilden. Under årstidens växlingar kommer du att medverka till att återskapa upplevelsen av gamla tiders småbruk i den småländska skogsbygden.
Tjänsten innebär huvudansvar för jordbruk och djurhållning i ett landskap som präglas av naturbetesdrift, slåttermarker, små åkertegar och stora skogsarealer. All odling är ekologisk. Du ska vara beredd att åta dig arbetsledande ansvar.
Den fasta bemanningen på gården består av fyra personer med olika ansvarsområden (jordbruk, skog, trädgård, landskap), varav en är platsansvarig med ett övergripande ansvar för fastigheten. Under vegetationssäsongen kompletteras arbetsstyrkan med en till två säsongsarbetare. Djurtillsynen på helgerna roterar mellan personalen så att arbete sker efter schema var tredje–fjärde helg. Gemensamma, löpande arbetsuppgifter består av alla inom ett lantbruk med ekologisk inriktning och fokus på kulturhistorisk landskapsvård förekommande sysslor.
En viktig uppgift är att fortlöpande dokumentera arbetet som görs. Kunskapsförmedling av det unika med Stensjö by till besökare och grupper är också en del av arbetet. Medverkan i skötselråd och löpande kontakter med Länsstyrelsen kring frågor som rör kulturreservatet ingår, liksom administrativt arbete och myndighetskontakter med anknytning till arbetsuppgifterna, såsom EU- och andra ansökningar, rapportering och registrering. Program som används på Stensjö är bl.a. Dataväxt, Växa Sverige, CDB, Elitlamm etc.
Om Stensjö by
Stensjö by omfattar 576 hektar varav 14 hektar åker, 81 hektar betesmark, 417 hektar skog och 44 hektar impediment. De stora sammanhängande arealerna med naturbetesmark är utmärkande för Stensjö by. Ett typiskt inslag är de kilometerlånga gärdesgårdarna som hägnar in inägor, beten och fägator. Små åkrar, slåttermarker, beteshagar och utmarker med skogsbete präglar landskapet. Byns stora betydelse ligger i att hus och ägor bildar en enhet som är ursprunglig. Boningshus och ekonomibyggnader, totalt ca 50 till antalet, ligger samlade i en klungby, vilket var vanligt på många håll i Småland innan laga skifte genomfördes under 1800-talet.
I byn finns omkring femton kor och en tjur av rasen rödkulla samt ca 30 helsingefår, några grisar och höns. Under sommarhalvåret går inhyrda kor i skogsbetena. Fältodlingen utgörs av vall, potatis samt kulturgrödor, huvudsakligen äldre sädesslag men även lin. Markerna har brukats ekologiskt sedan Vitterhetsakademien tog över fastigheten på 1960-talet.
Sedan 2020 är Stensjö by kulturreservat. Skötselplanen syftar till att visa Stensjö som det såg ut vid sekelskiftet 1900. De markslag som fanns vid den tiden ska finnas väl representerade i form av betesmarker, fodervallar, trädgårdar, ålderdomliga åkrar med spannmålsgrödor, naturslåttermarker och skogsbeten. Ett långsiktigt arbete pågår där skötselplanen är styrande med målsättning att återskapa en äldre markanvändning. Stensjö by ska utvecklas till ett kunskaps- och utvecklingscenter för historiskt landskapsbruk. Skötselplanen finns på hemsidan under fliken Skötselplan och dokument.
Som stöd i arbetet finns ett skötselråd som träffas på Stensjö två gånger om året. Skötselrådet består av 5–7 personer med erfarenhet av praktisk landskaps- och trädgårdsskötsel och byggnadsvård samt representanter för forskning på relevanta områden. Administrativt stöd såsom ekonomi, kommunikation etc. finns på Vitterhetsakademiens kansli i Stockholm.
Kvalifikationer
Krav för tjänsten
Meriterande
Personliga egenskaper
Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet. Du kan jobba självständigt och intensivt när så krävs, men också vara en god kollega och samarbetspartner med Stensjös bästa för ögonen i alla interna och externa sammanhang. Du har stor ansvarskänsla och kan flexibelt ställa om mellan de olika arbetsuppgifterna.
Anställning och övrig information om arbetet
Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid som inleds med sex månaders provanställning. Arbetet innebär schemalagd arbetstid där arbete på kvällar, helger och helgdagar ingår. Akademien tillämpar individuell lönesättning. Arbetsplatsen är Stensjö by, 10 km norr om Oskarshamn. Möjlighet till bostad i Stensjö by finns.
Vitterhetsakademiens kansli ligger i Stockholm. Stödfunktioner såsom ekonomi, administration, kommunikation, IT-stöd, arkiv etc. finns där. Fastighetschef, som är närmaste chef, har sitt huvudsakliga arbetsställe i Stockholm men finns på plats i Stensjö by flera gånger per år. Däremellan sker möten och kontakt via Teams och telefon.
Samverkan och möten med kollegor på de övriga kulturfastigheterna sker regelbundet, bland annat i samband med gemensamma fastighetsmöten två gånger per år.
Vitterhetsakademiens ledamöter har stort intresse för kulturfastigheterna och många besöker regelbundet Stensjö by. Det finns gästbostad för dem på varje kulturfastighet vilket möjliggör övernattning.
Ansökan och kontakt
Ansökan med personligt brev, CV och referenser mejlas senast den 9 februari 2025 till stensjo@vitterhetsakademien.se Ange "Ansökan Stensjö" som ämne. Intervjuer sker löpande. Varmt välkommen med din ansökan!
Kontakt: Ulrika Mebus, fastighetschef, 073-043 87 92
Arbetsuppgifter
Vi söker nu dig som vill arbeta i en kulturhistorisk miljö under de intensiva sommarmånaderna med alla på gården förekommande sysslor. Arbetsuppgifter som förekommer är bland annat lieslåtter, räfsning och hässjning, tillsyn av gårdens djur, skötsel av trädgårdar och grönsaksland samt skörd till kaféet.
Kvalifikationer
Du ska ha erfarenhet av slåtter med lie. Vi ser även gärna att du har erfarenhet av trädgårdsarbete. Meriterande är utbildning inom landskapsvård eller trädgård, gärna med kulturhistorisk inriktning liksom erfarenhet av arbete med kulturmiljöer och kulturlandskap. Vana att arbeta med djur och köra traktor är inget krav men meriterande. Du ska kunna arbeta självständigt med de arbetsuppgifter som fördelas inom personalgruppen. B-körkort är ett krav.
Anställning
Tre månaders heltidsarbete under sommarmånaderna 2025. Hur arbetstiden fördelas under sommarsäsongen kan diskuteras. Anställningen är en fri visstidsanställning där timlön utgår. Möjlighet till enkelt boende till självkostnadspris finns i något av byns hus.
Ansökan och kontakt
Ansökan med personligt brev, CV och referenser skickas senast den 9 februari 2025 till stensjo@vitterhetsakademien.se Ange "Ansökan sommarvikarie" som ämne. Intervjuer sker löpande. Varmt välkommen med din ansökan!
Kontakt: Frida Persson, 070-922 50 36.
Tilias kafé är inrymt i ett äldre hus med tidstypisk inredning och stor trädgård, Stensiögården. Kaféet andas tidigt 1900-tal med i huvudsak lokalproducerade ekologiska råvaror. Menyn är ett kaffe-kaka-smörgåskoncept, med vissa enklare lunchrätter. Det förekommer också bokade luncher eller middagar för grupper. Kaféet är en central nod i besöksmålet Stensjö by och du kommer att bidra till att det är en mötesplats för alla som besöker Stensjö by.
Vid vackert väder finns flera sittplatser i trädgården, annars erbjuder salen en fin miljö för en fikastund. Lite som att gå på kaffekalas till tant Tilia, som bodde i huset vid sekelskiftet 1900.
Arbetsuppgifter
Nu söker vi dig som vill jobba som kafébiträde under vår- och sommarsäsongen 2025. Som kafébiträde blir du delaktig i servicen och utvecklingen av kaféet i nära samarbete med kaféansvarig och övrig personal i byn. Vi söker dig som brinner för att ge bästa service och har stor talang för att skapa en välkomnade atmosfär. Du ska hjälpa till med alla löpande sysslor i kaféet såsom kundbetjäning, ta emot leveranser, disk, städning, tvätt, viss bakning och tillredning av smörgåsar mm.
Kvalifikationer
Anställning
Tilias kafé håller öppet under helgerna från mars samt under påsklovsveckan v. 16. Från och med maj håller kaféet öppet onsdag – söndag fram till september.Det är meriterande om du kan arbeta hela sommarsäsongen. Eftersom sommarmånaderna är vår högsäsong är det svårt att ge längre sammanhängande ledigheter. Arbetet innebär schemalagd arbetstid där helger och helgdagar ingår. Anställningen är en fri visstidsanställning där timlön utgår.
Ansökan och kontakt
Ansökan med personligt brev, CV och referenser mejlas senast den 9 februari 2025 till kafe.stensjo@vitterhetsakademien.se
Ange "Ansökan kafébiträde" som ämne. Intervjuer sker löpande. Varmt välkommen med din ansökan!
Kontakt: Linn Engelholm, kaféansvarig i Stensjö by, 073-023 68 97.
Om Stensjö by
I kulturreservatet Stensjö by ligger byns byggnader fortfarande samlade som de gjorde på många håll i Småland under1800-talet. Bebyggelse, trädgårdar, landskap och skog ger en bild av byns utseende vid sekelskiftet 1900. Stensjö by fungerar också som ett kunskaps- och utvecklingscenter för historiskt landskapsbruk och äldre hantverk, t.ex. mathantverk. Stensjö by är ett populärt besöksmål året om, med tyngdpunkt på sommaren. Besöksfaciliteter såsom toaletter, stor parkering, kafé, grillplats, museum samt vandringsleder finns. På plats arbetar fem personer heltid med bland annat trädgård, landskap, skog och djurskötsel samt matförädling/kafé. Publika aktiviteter i form av visningar och evenemang förekommer. Bebyggelse, trädgårdar, inägomark och skog om totalt 576 hektar sköts med ekologiska metoder på ett sätt som ger en bild av byns karaktär vid sekelskiftet 1900. Stensjö by fungerar också som ett kunskaps- och utvecklingscenter för historiskt landskapsbruk och självhushållning.
Akademiens kulturfastigheter
Vitterhetsakademien äger och förvaltar kulturfastigheterna Skånelaholms slott i Uppland, Stjernsunds slott i Närke, kulturreservatet Stensjö by i Småland, Borgs by med fornborgen Gråborg på Öland samt Rettigska huset i Stockholm, där även kansliet ligger. På varje fastighet finns personal som ansvarar för skötsel och underhåll samt kunskapsförmedling om platsen.
För Stensjö by och Borgs by är Akademiens målsättning att bevara bebyggelse och traditionella odlingslandskap och trädgårdsodlingar. Lantraser som rödkullakor och helsingefår håller landskapen öppna. Syftet är att bevara strukturer och arter som är beroende av förindustriella brukningsmetoder, men också att visa det gamla bondesverige för framtida generationer. På Stjernsunds slott och Skånelaholms slott visas såväl högreståndsmiljöernas storslagna fasader, interiörer och konstföremål som parkanläggningar med vackra promenadstigar och strukturer från äldre tiders högborgerliga trädgårdskultur.
Om Kungl. Vitterhetsakademien
Drottning Lovisa Ulrika instiftade Kungl. Vitterhetsakademien den 20 mars 1753. Akademien har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård. Vitterhetsakademien äger och förvaltar kulturfastigheterna Skånelaholms slott i Uppland, Stjernsunds slott i Närke, kulturreservatet Stensjö by i Småland, Borgs by och fornborgen Gråborg på Öland samt Rettigska huset i Stockholm, där även kansliet ligger.
Publicerad den
Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien
Telefon: 08-440 42 80
E-post: kansli@vitterhetsakademien.se
Besöks- och leveransadress:
Villagatan 3, 114 32 Stockholm
Postadress:
Kungl. Vitterhetsakademien
Box 5622
114 86 Stockholm
Fakturaadress:
Kungl. Vitterhetsakademien
Kund-Id:PDC 7237
FE595
105 69 Stockholm
Bankgiro: 535-3552
© KUNGL. VITTERHETSakademien