Kungl. Vitterhetsakademin

Familjen Rettigs donationer till Vitterhetsakademien

En av de donationer som har haft störst betydelse för Akademiens verksamhet de senaste 60 åren samt för Akademiens självständighet som forskningsfinansiär är familjen Rettigs donation. Donationen bestod av Skånelaholms slott, Rettigska huset och medel till en kulturstiftelse. Herbert Rettig, fil. dr i historia, valdes in som hedersledamot i Akademien 1958.
Nu ges boken Familjen Rettig och donationerna till Kungl. Vitterhetsakademien ut i en reviderad upplaga.

Hösten 1962, kort efter Herbert Rettigs död, offentliggjordes Herberts och hans hustru Ing-Maries generösa donation till Vitterhetsakademien. Donationen omfattade Skånelaholms slott med dess konstsamling och ett stort antal allmogeföremål, Rettigska huset på Villagatan 3, som sedan 1973 är Akademiens hemvist. Dessutom ingick en betydande aktiepost. Donationen kom att utgöra Rettigska kulturstiftelsen.

Grunden till släkten Rettigs förmögenhet var tobaksindustri och sjöfart, men Herbert Rettig var mer intresserad av kulturlivet än näringslivet. Han vigde sitt liv åt svensk historia, kultur och hembygdsvård. Herbert Rettigs tankar på en donation till nytta för vetenskapen tog tidigt form och blev en ledstjärna för en livslång samlar- och dokumentationsgärning, ett intresse som senare också skulle delas av Ing-Marie.

Familjen Rettig och donationerna till Kungl. Vitterhetsakademien utkom första gången 2006. Sedan dess har Kristina Franzéns skildring av familjen Rettigs liv från sekelskiftet 1900 och framåt uppskattats inte minst av besökare i Rettigska huset i Villastan och på Skånelaholms slott. Fastigheterna är i dag två av Akademiens fem kulturfastigheter. Boken ges härmed ut i en ny, endast lätt reviderad upplaga.

Författare: Kristina Franzén
ISBN: 978-91-88763-31-0 (andra upplagan)
Antal sidor: 80
Utgivningsdatum: april 2022
Typ av verk: trådbundet mjukband
Pris: 135 kr inkl. moms

Beställ boken här.

Publicerad den   Publikationer

Till startsidan
Instagram
Twitter
Facebook
Digitaltmuseum
My newsdesk

Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien

Telefon: 08-440 42 80

E-post: kansli@vitterhetsakademien.se


Besöks- och leveransadress:
Villagatan 3, 114 32 Stockholm


Integritetspolicy/GDPR

Postadress:
Kungl. Vitterhetsakademien
Box 5622
114 86 Stockholm


Fakturaadress:

Kungl. Vitterhetsakademien
Kund-Id:PDC 7237
FE595
105 69 Stockholm

 

Bankgiro: 535-3552


© KUNGL. VITTERHETSakademien