Kungl. Vitterhetsakademin

Akademien på Bokmässan

Årets program på Forskartorget lyfte fram ett urval av aktuella ämnen och titlar – konstens roll i välfärdsstaten, kulturarv och minnespolitik, möte mellan vetenskap och konst samt den kulturella hjärnan.
   Forskartorget är Bokmässans största arena för populärvetenskap där framstående forskare presenterar de senaste forskningsrönen genom korta program – inom allt från samhällsvetenskap till humaniora, som litteratur, språk, medicin, teknik och utbildningsvetenskap – så att de blir tillgängliga för alla. Vitterhetsakademien är en av huvudfinansiärerna sedan 2009.

Vitterhetsakademiens egna programpunkter på Forskartorget 2024:

Fredagen den 27 september, kl. 13.30–13.45

Konstens roll i välfärdsstaten

Vad händer med litteraturen och konsten när de blir frågor för våra makthavare? Och hur påverkas i sin tur staten av ansvaret för både kulturskaparnas och kulturkonsumenternas behov? Forskarna Erik Erlanson, Jon Helgason och Linnéa Lindsköld ger exempel som sträcker sig från 1920-talets folkhem till dagsaktuell kulturpolitik.
Medverkande: Erik Erlanson, biträdande lektor i litteraturvetenskap, Linnéuniversitetet, Jon Helgason, docent i litteraturvetenskap, Linnéuniversitetet, och Linnéa Lindsköld, docent i biblioteks- och informationsvetenskap, Bibliotekshögskolan i Borås
Aktuell bok: Litteratur, konst och politik i välfärdsstatens Sverige

Fredagen den 27 september, kl. 15.25–15.40

Om det förflutna och minnespolitiken

Vad innebär det när särskiljande kulturella värden ställs mot de mänskliga rättigheternas allmängiltighet? Kan minnen av mörka sidor i det förflutna motverka liknande krafter som härjar i världen idag? Birgitta Svensson, professor i etnologi, resonerar om kulturarvens möjligheter som kollektiva minnesutrymmen i mellanmänskliga relationer.
Medverkande: Birgitta Svensson, professor i etnologi, Stockholms universitet

Lördagen den 28 september, kl. 12.10–12.25

Mötet mellan vetenskap och konst

I dag finns en nyfikenhet i att skapa möten mellan konst och vetenskap. Hur kan de inspirera och befrukta varandra? Samtidigt betraktas de som väsensskilda. Så var det inte under 1600- och 1700-talen. Då stod frågor om konst och vetenskap nära varandra, vilket manifesterades i bokillustrationer, samlingar, konstverk, byggnader, trädgårdar och andra miljöer. Ett samtal om relationer mellan konst och vetenskap då och nu.
Medverkande: Åsa Ahrland, universitetslektor, SLU och Mårten Snickare, professor i konstvetenskap, Stockholms universitet
Aktuell bok: Displays of learning. Studies in early modern art and science by Inga Elmqvist Söderlund

Lördagen den 28 september kl. 14.05–14.20

Den kulturella hjärnan

Forskningen om kulturella aktiviteter som musik, läsning eller dans och deras effekter på hjärna och hälsa har utvecklats dramatiskt på senare år. Årets Bernadottepristagare professor Gunnar Bjursell berättar om sin mångåriga forskning – och stora folkbildande insats – om hur kulturellt engagemang påverkar vår hjärna, välbefinnande och hälsa.
Medverkande: Gunnar Bjursell, professor, Karolinska Institutet
Arrangörer: Kungl. Akademien för de fria konsterna, Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur, Kungl. Musikaliska Akademien, Kungl. Vitterhetsakademien och Svenska Akademien

Samtliga program gick att se via direktsändning på forskartorget.se. Följ Forskartorget i sociala kanaler på Instagram, Facebook och X.

Forskartorget

Bokmässan

Publicerad den   Pressmeddelande

Till startsidan
Instagram
Twitter
Facebook
Digitaltmuseum
My newsdesk

Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien

Telefon: 08-440 42 80

E-post: kansli@vitterhetsakademien.se


Besöks- och leveransadress:
Villagatan 3, 114 32 Stockholm


Integritetspolicy/GDPR

Postadress:
Kungl. Vitterhetsakademien
Box 5622
114 86 Stockholm


Fakturaadress:

Kungl. Vitterhetsakademien
Kund-Id:PDC 7237
FE595
105 69 Stockholm

 

Bankgiro: 535-3552


© KUNGL. VITTERHETSakademien