Kungl. Vitterhetsakademin

Pysselguide berättar om livet i Stensjö by 1900

En pysselguide som berättar om livet i kulturreservatet Stensjö by runt förra sekelskiftet har lanserats lagom till sommarsäsongen. Guiden är framtagen av Vitterhetsakademien och Länsstyrelsen Kalmar län, som i år gör en satsning på den unga besökaren i kulturreservatet Stensjö by, tillsammans med Kalmar läns museum. Illustratör är Lena Thoft Sjöström.

I guiden får den unga besökaren följa Erik, 9 år, och Viktoria, 8 år, som bodde i byn runt 1900 och lära sig om hur livet var på den tiden – och samtidigt pyssla. Hur såg vardagen ut? Hur klädde sig barnen? Vad åt de? Vad lekte de för lekar?

Erik och Viktoria har funnits på riktigt. Erik är till och med Erik Stensiö som sedermera blev paleontolog, professor vid Naturhistoriska riksmuseet och medlem i Kungliga Vetenskapsakademien.

Pysselguiden ska locka till både interaktivitet och ny kunskap om Stensjö by och livet på den småländska landsbygden vid sekelskiftet 1900. Förhoppningsvis blir besöket i Stensjö by extra roligt och lärorikt för barn – och även för besökare i alla åldrar. Pysselguiden är gratis och hämtas på plats i byn, vid Tilias kafé.

Länsstyrelsen Kalmar län är tillsynsmyndighet för Stensjö by som är Kalmar läns första kulturreservat och bildades 2020.

Publicerad den   Kulturfastigheter

Till startsidan
Instagram
Twitter
Facebook
Digitaltmuseum
My newsdesk

Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien

Telefon: 08-440 42 80

E-post: kansli@vitterhetsakademien.se


Besöks- och leveransadress:
Villagatan 3, 114 32 Stockholm


Integritetspolicy/GDPR

Postadress:
Kungl. Vitterhetsakademien
Box 5622
114 86 Stockholm


Fakturaadress:

Kungl. Vitterhetsakademien
Kund-Id:PDC 7237
FE595
105 69 Stockholm

 

Bankgiro: 535-3552


© KUNGL. VITTERHETSakademien