Kungl. Vitterhetsakademin

Idéhistoriker ny ledamot

David Dunér, professor i idé- och lärdomshistoria vid Institutionen för kulturvetenskaper, Lunds universitet, har valts in som ny arbetande ledamot i Vitterhetsakademien.

David Dunér (född 1970) är sedan 2013 professor i idé- och lärdomshistoria vid Institutionen för kulturvetenskaper, Lunds universitet. Hans forskning handlar om filosofi- och vetenskapshistoria under svenskt 1600- och 1700-tal, rymdforskningens historia och filosofi, samt det mänskliga tänkandets historia.

David Dunérs forskning har utvecklat kognitionshistoriska perspektiv i flera publikationer, bland annat i boken Tankemaskinen. Polhems huvudvärk och andra studier i tänkandets historia (2012), för att undersöka hur människor genom historien med hjälp av sina tankeförmågor försökt förstå sin omvärld. Studierna av Linnélärjungarnas resor och skildringar från Afrika är ett annat uttryck för hans historiska forskning. Dunér har även intresserat sig för vetenskapsteoretiska frågor kring sökandet efter liv eller tecken på liv inom modern rymdforskning.

David Dunérs senaste bok Svensk idéhistoria. Forntid, medeltid, renässans (2022) har ett kognitionshistoriskt angreppssätt med utgångspunkt i förhistorisk tid, före skrift och text, och ger plats åt existentiella och filosofiska frågor vid sidan av de historiska.

Dunér är en produktiv forskare som betraktar gamla teman och kunskapsområden inom idé- och lärdomshistoria ur nya infallsvinklar. Han har varit aktiv som redaktör för flera tidskrifter och ett stort antal vetenskapliga antologier, bland annat som huvudredaktör för volymen Lunds domkyrka. ldéer och världsbilder (2023).

Läs mer om Akademiens nyinvalda ledamöter här.

Kungl. Vitterhetsakademiens
ledamöter kommer från de humanistiska, religionsvetenskapliga, rättsvetenskapliga och samhällsvetenskapliga disciplinerna. Antalet arbetande ledamöter är cirka 120 fördelat på den historisk-antikvariska klassen och den filosofisk-filologiska klassen. Vitterhetsakademien har dessutom hedersledamöter, utländska ledamöter, svenska och utländska korresponderande ledamöter. Det totala antalet ledamöter är cirka 175. Att bli invald i Vitterhetsakademien är ett erkännande för framstående och betydelsefulla insatser inom humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning samt inom kulturmiljövård.

Publicerad den   Ledamöter

Till startsidan
Instagram
Twitter
Facebook
Digitaltmuseum
My newsdesk

Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien

Telefon: 08-440 42 80

E-post: kansli@vitterhetsakademien.se


Besöks- och leveransadress:
Villagatan 3, 114 32 Stockholm


Integritetspolicy/GDPR

Postadress:
Kungl. Vitterhetsakademien
Box 5622
114 86 Stockholm


Fakturaadress:

Kungl. Vitterhetsakademien
Kund-Id:PDC 7237
FE595
105 69 Stockholm

 

Bankgiro: 535-3552


© KUNGL. VITTERHETSakademien