Kungl. Vitterhetsakademin

Askersund, Närke

Stjernsunds slott

Strax söder om Askersund, vackert beläget på en udde i sundet som förbinder sjön Alsen med Vättern, ligger Stjernsunds slott. Det är byggt i stram nyklassicistisk stil med sällsynt väl bevarade inredningar från 1850-talet då slottet ägdes av den kungliga familjen Bernadotte. De rofyllda parkvägarna inbjuder till promenad med vacker utsikt över vattnet. I slottskaféet vid stranden serveras kaffe eller måltid. Slottsbutiken har ett utvalt och till viss del unikt sortiment, som kopior av föremål i slottet.

Godsets historia går tillbaka till 1600-talet då Johan Oxenstierna – därav namnet Stjernsund – lät uppföra en sätesgård som stod färdig 1664. 1785 köpte brukspatron Olof Burenstam godset och igångsatte en ståtlig nybyggnation. Det nya Stjernsund, med rena ljusputsade fasader och fyra magnifika kolonner vid ingången som enda utsmyckning, stod klart 1808. Likaså anlades en park i engelsk landskapsstil.
Under åren 1823–1860 ägdes Stjernsund av den Bernadotteska familjen. Kung Karl XIV Johan använde slottet som återkommande övernattningsställe under sina resor till Norge. Hans sonson prins Gustaf, ”sångarprinsen”, lät 1848–1852 utföra en genomgripande nyinredning av slottet. Stjernsund kan idag visa upp en av de rikaste och bäst dokumenterade interiörerna från 1800-talets mitt. Efter prins Gustafs död övertog hans bror prins August slottet och lät inreda biljardflygeln i för tiden nymodig stil.
1860 köptes godset av familjen Cassel som där utvecklade ett mönsterjordbruk, känt för sin kreatursavel och stamort för svensk rödbrokig boskap (SRB). Slottets sista privata ägare fru Augusta Cassel avled 1951 och överlämnade i testamente Stjernsunds slott med inventarier samt parken till Kungl. Vitterhetsakademien. År 1965 förklarades Stjernsunds slott med parkanläggning som byggnadsminne enligt kulturminneslagen.

Information

Stjernsunds slott öppnar igen lördagen den 18 maj 2024. Välkommen!
Parken är öppen hela året.

Lediga tjänster
Till säsongen 2024 söker vi en kaféansvarig och ett kafébiträde till slottskaféet. Sista ansökningsdag är den 25 mars.

Läs mer

öppettider 2024

Slottet visas för allmänheten från lördagen den 18 maj till den 1 september samt helgen 7–8 september 2024. Se nedan för detaljerad information om öppettider.

Midsommarafton stängt. Övriga tider efter överenskommelse.

Parken är öppen året om men gångar, vägar och stigar vinterunderhålls ej.

Entréavgift
Vuxen 120 kr/person. 60 kr/person med Kulturarvskortet. Gratis för barn och ungdom upp till 18 år. Förboka gärna biljett på 070-679 61 53.

Tillträde till slottet endast i samband med visning.

Visningar kl. 11, 12, 14 och 15.

18 maj–16 juni (fredag–söndag)
Stängt midsommarafton

22 juni–1 september (tisdag–söndag, stängt måndagar)

Helgen 7–8 september (lördag–söndag)

Utställningar:
Sångarprinsen
om prins Gustaf visas i Prinsflygeln. Stjernsunds slott. Historien om parken visas i orangeriet.

Barnveckan och Prinsessan Lottainformation kommer

Specialvisningar och naturvandring i slottsparken – information kommer


Slottsbutiken finns i Landshövdingeflygeln. Butikens sortiment är noggrant utvalt med många unika föremål som inte finns någon annanstans, till exempel reproduktioner på föremål från Stjernsunds slott.

Butiken är öppen samma dagar som slottet mellan kl. 10.30 - 17.00 (18 maj–1 september samt helgen 7–8 september).

Stallsalen kan bokas för konferenser, föredrag, konserter eller bröllop. Salen rymmer 100 personer i föreläsningsmöblering med stolar och cirka 80 personer i bröllopssittning. Salen är utrustad med modern teknik.

Stallsalen kan hyras från maj till september.
Bokning genom:

Elisabet Lagerström
Tel: 070-679 61 53
E-post: elisabet.lagerstrom@vitterhetsakademien.se

Slottskaféet har samma öppettider som slottet.
Midsommarafton stängt.

Kontakt: Elisabet Lagerström, tillsynsperson
elisabet.lagerstrom@vitterhetsakademien.se
070-679 32 31

Väg 50. Stjernsunds slott ligger 7 km söder om Askersund vid sjön Alsen.

Orangeriet

I juni 2021 invigdes det nya orangeriet på Stjernsunds slott. Programmet innehöll invigningstal av Karin Helander, Vitterhetsakademiens ständige sekreterare och Elisabet Lagerström, tillsyningsman på Stjernsunds slott. Annika Restadh, kommunalfullmäktiges ordförande i Askersund, klippte band och Joakim Seiler, fil.dr i kulturvård och chefsträdgårdsmästare på Gunnebo slott, höll föredraget Orangerier i dröm och verklighet.

Utställningen Stjernsunds slott – parkens historia visas i orangeriet hela säsongen.

Under 1800-talet hade Stjernsund flera orangerier för exotiska växter, dessa försvann i samband med 1960-talets restaureringar. Behovet av ett uppvärmt växthus har funnits kvar och nu har Kungl. Vitterhetsakademien låtit uppföra en helt ny byggnad, ett modernt orangeri, anpassad till den speciella miljön vid Stjernsunds slott. Det nya orangeriet kommer att användas såväl för utställningar och museiverksamhet som för vinterförvaring av växter, inte minst av alla agaveväxter som är karaktäristiska för slottet och parken.

.

Denna rikt illustrerade bok skildrar Stjernsunds slott i Närke ur fler perspektiv än någon gjort tidigare: som frälsegods från stormaktstiden, som nybygge för storföretagaren Olof Burenstam, som kunglig privatbostad, som mönstergård med prisbelönt boskap, som park- och jordbrukslandskap, och det nära sambandet med landskyrkan i Askersund.

Bilder

.

Till startsidan
Instagram
Facebook
Digitaltmuseum
My newsdesk

Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien

Telefon: 08-440 42 80

E-post: kansli@vitterhetsakademien.se


Besöks- och leveransadress:
Villagatan 3, 114 32 Stockholm


Integritetspolicy/GDPR

Postadress:
Kungl. Vitterhetsakademien
Box 5622
114 86 Stockholm


Fakturaadress:

Kungl. Vitterhetsakademien
Kund-Id:PDC 7237
FE595
105 69 Stockholm

 

Bankgiro: 535-3552


© KUNGL. VITTERHETSakademien

Till toppen