Kungl. Vitterhetsakademin

Rausings pris 2025

Dolly Jørgensen, professor i historia vid Universitetet i Stavanger, tilldelas Gad Rausings pris för framstående humanistisk forskargärning 2025. Hon får priset för sin banbrytande och mångsidiga forskning inom miljöhistoria och miljöhumaniora. Priset delas ut vid Akademiens sammankomst i Riddarhuset den 20 mars. Prissumman är 1,5 miljoner kronor.

Dolly Jørgensen är en av de ledande och drivande forskarna inom det breda fältet miljöhumaniora. Hennes framsteg inom vetenskap och akademiskt miljöbyggande har vuxit fram i kraft av innovativ skarpsinnighet, djupt vetenskapligt och samhälleligt engagemang och hennes osedvanligt breda tvärvetenskapliga perspektiv som spänner över humaniora, samhällsvetenskap, naturvetenskap och teknologi. Särskilt betydande har hennes insatser varit när det gäller studiet av relationen människa-natur, och särskilt människa-djur, som hon behandlar ur ett kombinerat historiskt och kulturanalytiskt perspektiv. Hennes historiska forskning sträcker sig från medeltiden fram till modern tid med en skarp blick för hur historieskrivning, minneskulturer och vetenskapliga praktiker kommit att forma nutida föreställningar. Både hennes synnerligen omfattande vetenskapliga produktion och hennes insatser som akademisk ledare och miljöbyggare har lett till resultat som är högst framstående och av varaktig betydelse.

Dolly Jørgensen har en ingenjörsutbildning i grunden och var i sin tidiga karriär verksam som miljöingenjör inom den privata sektorn. 2008 disputerade hon i historia vid University of Virginia på en avhandling om stadssanering i England och Skandinavien mellan 1350 och 1600. I sitt postdoktorala projekt studerade hon omvandlingen av olje- och gasplattformar till konstgjorda undervattensrev och de föreställningar som vägledde dessa projekt från 1970-talet till nutid. Här problematiserade hon på ett nytänkande sätt dikotomin mellan naturen och det artificiella. Därefter har hon i sin forskning fokuserat på utdöda och hotade djurarter. 2019 publicerades den uppmärksammade monografin Recovering Lost Species in the Modern Age av MIT Press, med undertiteln Histories of Longing and Belonging. I en rad fallstudier analyserar Jørgensen återintroduktion och genetiskt återupplivande av djurarter, exempelvis genom inplantering av bäver och myskoxe i Sverige och Norge kring 1930-talet och planerna på att genetiskt återskapa den utrotade Nordamerikanska vandringsduvan. Hon fokuserar särskilt på emotionella faktorer som saknad, sorg och skuld och de sätt på vilka de styrt praktiker och processer genom historien. 2024 kom den mer populärvetenskapligt inriktade boken The Medieval Pig som gestaltar grisens plats i det medeltida Europa, både materiellt och symboliskt. Hennes senaste projekt handlar om utrotning och minneskultur. Det har ett särskilt fokus på de narrativ som dominerar diskursen kring hotade och utrotade arter och försöken att återställa dessa vid muséer, konstgallerier och i andra publika sammanhang. Detta arbete har resulterat i monografin Ghosts behind glass: Encountering extinction in museums, som är under utgivning på University of Chicago Press.

Utöver dessa större projekt och böcker har Jørgensen varit redaktör för flera antologier och har publicerat en imponerade rad sakkunniggranskade artiklar och bokkapitel, vilka bland annat omfattar studier som analyserar ekologiska teman och utrotningsnarrativ i TV-serier som Dr. Who och Star Trek och även mer abstrakta teoretiska och metodologiska bidrag till fältet miljöhumaniora. Jørgensen är redaktör för den internationella tidskriften Environmental Humanities och var 2013–2017 president för The European Society for Environmental History. Tillsammans med professor Finn-Arne Jørgensen startade hon och driver forskningscentret The Greenhouse Centre for Environmental Humanities, Stavangers universitet. Det samlar forskare in om historia, litteratur, media, religion, filosofi och konst och strävar efter att arbeta i relation till andra akademiker, muséer, intressegrupper och den miljöintresserade allmänheten.

Dolly Jørgensen är född i USA 1972 och av svensk-amerikansk bakgrund. Hon är utbildad vid Texas A&M University, University of Houston och University of Virginia. 2017 utsågs hon till professor i historia vid universitetet i Stavanger, efter att ha innehaft positioner som forskare vid universiteten i Trondheim och Umeå, och som universitetslektor och docent i miljö- och teknikhistoria vid Luleå tekniska universitet.

Om gad rausings pris

Gad Rausings pris för framstående humanistisk forskargärning delas årligen ut till en framstående nordisk forskare inom ett antal angivna ämnesområden.

Priset instiftades av hedersledamoten Gad Rausings tre barn till faderns minne och ska enligt donationsbrevet delas ut ”till en vetenskapsman som gjort verkligt framstående och varaktigt betydelsefulla insatser inom något av följande ämnesområden: Arkeologi (utan begräns­ningar i fråga om region eller period), historia bestämd som humanis­tisk disciplin, filosofins historia, idé- och lär­domshistoria, konst-, litteratur- och musik­historia, religions- och rättshistoria, etnologi, allmän språkvetenskap och studiet av språk­familjer och enskilda språk. Priset skall i första hand tilldelas forskare som fullgjort huvuddelen av sina insatser inom det nordiska forskarsamhället.”

2024 Akademiprofessor Heikki Pihlajamäki, Helsingfors
2023 Professor Helge Jordheim, Oslo
2022 Professor Marie-Louise Bech Nosch, Köpenhamn
2021 Professor Terttu Nevalainen, Helsingfors
2020 Professor Pirjo Markkola, Tammerfors
2019 Professor Lena Liepe, Linnéuniversitetet
2018 Professor Mogens Trolle Larsen, Köpenhamn
2017 Professor Sten Ebbessen, Köpenhamn
2016 Professor Erik A. Nielsen, Köpenhamn
2015 Professor Sverre Bagge, Bergen
2014 Professor Minna Skafte Jensen, Köpenhamn
2013 Professor Jan Terje Faarlund, Oslo
2012 Professor Kirsten Blinkenberg Hastrup, Köpenhamn
2011 Professor em. Åke Daun, Stockholm
2010 Professor Vésteinn Ólason, Reykjavik
2009 Professor Eva Österberg, Lund
2008 Professor Simo Knuuttila, Helsingfors
2007 Docenten, Dr.Phil. Mogens Herman Hansen, Köpenhamn
2006 Professor Heikki Räisänen, Helsingfors
2005 Museuminspektör, Dr.phil. Jørgen Jensen
2004 Professor emeritus Ulf Teleman, Lund

Till startsidan
Instagram
Twitter
Facebook
Digitaltmuseum
My newsdesk

Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien

Telefon: 08-440 42 80

E-post: kansli@vitterhetsakademien.se


Besöks- och leveransadress:
Villagatan 3, 114 32 Stockholm


Integritetspolicy/GDPR

Postadress:
Kungl. Vitterhetsakademien
Box 5622
114 86 Stockholm


Fakturaadress:

Kungl. Vitterhetsakademien
Kund-Id:PDC 7237
FE595
105 69 Stockholm

 

Bankgiro: 535-3552


© KUNGL. VITTERHETSakademien