Kungl. Vitterhetsakademin

Foto: Eva Dalin

Stockholms stads kulturpris till Karin Helander

Vitterhetsakademiens ständige sekreterare Karin Helander, professor i teatervetenskap, är en av Stockholms stads kulturprismottagare 2023. Hon får Hederspriset för sitt kulturarbete för barn och unga. "Studenter, scenkonstnärer och politiker har under decennier läst, lyssnat och lärt sig av henne – om barnets behov av kultur som upplevelse och inlevelse för att förstå sin omvärld".

Karin Helander får Stockholms stads Hederspris 2023 i kategorin kulturarbete för barn och unga. Prissumman är 100 000 kronor.

Motivering: Med pedagogiskt skarpsinne har Karin Helander utvecklat vår syn på barn och barnkultur. Studenter, scenkonstnärer och politiker har under decennier läst, lyssnat och lärt sig av henne – om barnets behov av kultur som upplevelse och inlevelse för att förstå sin omvärld. Då barnkultur diskuteras finns Karin Helander självklart med som referens eller i egen person som föreläsare, paneldeltagare eller moderator. På scenkonstbiennaler och barnkulturfestivaler, i utredningar och kulturplaner – överallt är hon närvarande och öppnar nya världar.

Stockholms stad delar varje år ut hederspriser i fem olika kategorier. De går till personer eller organisationer som har stor betydelse för kulturlivet i Stockholm. Kategorierna är musik, konst, litteratur, scenkonst, kulturarbete för barn och unga.

Läs mer på Stockholm stads hemsida.

Lyssningstips! Karin Helander deltar i klassikerpodden Verket:

Lars Noréns Natten är dagens mor – 31 januari 2023

Henrik Ibsens Ett dockhem – 15 december 2022

Podden Verket är en del av Anekdot – Det digitala bildningsmagasinet. Anekdot är ett samarbete mellan Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet och Vitterhetsakademien.

Publicerad den   Ledamöter

Till startsidan
Instagram
Facebook
Digitaltmuseum
My newsdesk

Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien

Telefon: 08-440 42 80

E-post: kansli@vitterhetsakademien.se


Besöks- och leveransadress:
Villagatan 3, 114 32 Stockholm


Integritetspolicy/GDPR

Postadress:
Kungl. Vitterhetsakademien
Box 5622
114 86 Stockholm


Fakturaadress:

Kungl. Vitterhetsakademien
Kund-Id:PDC 7237
FE595
105 69 Stockholm

 

Bankgiro: 535-3552


© KUNGL. VITTERHETSakademien